Zájezd do Regensburgu

16.03.2012 06:00

Comenius Regio - Partnerství mezi Slavkovicemi, Novým Městem na Moravě a německým městem Regensburg pokračuje

V rámci partnerství vzniklé díky grantu Comenius Regio uskutečnili zástupci školy a SDH Slavkovice a zástupci MěÚ a SDH Nového Města ve dnech 16.3. – 18.3.2012 návštěvu německého města Regensburg. Mnozí se těšili, že se opět setkají se svými přáteli, kteří navštívili Novoměstsko začátkem ledna tohoto roku.


Město Regensburg leží v Bavorsku na řece Dunaji a jeho historické centrum je od roku 2006 zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Již při příjezdu do Německa bylo jasné, že počasí se vydaří. První kroky na půdě partnerů vedly do základní školy v místní části Regensburgu – Schwabelweis. Tuto základní školu navštěvují žáci ve věku 7 – 10 let. Na přivítanou si připravili krátké vystoupení. Děti se opravdu snažily, naučily se i některé fráze a písničky v českém jazyce. Po vystoupení následovala prohlídka školy a poté přesun na radnici v Regensburgu, kde novoměšťáky přivítali zástupci vedení radnice. V této radnici mimo jiné proběhla prohlídka Velkého sálu, ve kterém se v minulosti konal „stálý říšský sněm“. Svou historií v nás radnice zanechala veliký obdiv. A aby toho nebylo dost, večer se ještě konala návštěva hasičské zbrojnice ve Schwabelweisu. Místní sbor dobrovolných hasičů se pochlubil svou hasičskou techniku i budovu hasičské zbrojnice. I když byl program dne náročný, všichni „účastníci zájezdu“ se v pozdních večerních hodinách těšili na to, co zažijí další dny. A bylo se na co těšit.

 

V sobotu ráno po probuzení a nasnídání se konala prohlídka jedné z nejkvalitnějších středních škol v Regensburgu - Städtische Berufsschule II. Kromě prohlídky jednotlivých dílen a pracovních prostor proběhla rozsáhlá diskuse na téma fungování systému školství v Německu. Po prohlídce střední školy následovala krátká procházka historickým centrem města, které opravdu stojí za vidění. Sbor dobrovolných hasičů ze Schwabelweisu připravil i malé překvapení – projížďku po řece Dunaji v hasičských člunech. Díky pěknému počasí byla tato plavba opravdu velkým zážitkem.

A už tu byla neděle – den poslední. V dopoledních hodinách proběhla návštěva Stanice profesionálních hasičů v Regensburgu, prohlédli jsme si hasičskou techniku, které opravdu nebylo málo, zázemí záchranného systému telefonní linky 112 a vyslechli jsme si mnohé informace ohledně fungování systému profesionálních záchranářů v Německu. Den však rychle ubíhal a odpoledne přišel čas na loučení a návrat zpět na Vysočinu. I když toto setkání bylo teprve druhé setkání zástupců obou partnerských měst, v mnoha případech to vypadalo, že navázaná přátelství trvají již řadu let. Již nyní se mnozí těší na další společné setkání.
Závěrem velké díky panu Jiřímu Ťupovi - autobusovému přepravci, pro kterého byla cesta jistě také náročná. Až příště do Regensburgu pojedeme, věříme, že pojedeme zase s ním.

 

Fotogalerie

 

Autor článku:  Ing. Andrea Kramárová

Zdroj: https://noviny.nmnm.cz/