Program Comenius regio vrcholí - jarní velká návštěva z Německa ve Slavkovicích

07.06.2013 19:00

 

Nové Město na Moravě a místní část Slavkovice prožily 7-9.června 2013 druhou velkou oficiální návštěvu vedoucího školského úřadu, zástupců základní školy a dobrovolných hasičů z bavorského města Regensburg - místní části Schwabelweis v rámci dvouletého projektu partnerství Comenius regio.

(více na: www.sdh-slavkovice.cz)

Přivítáním 34 hostů a společnou večeří v pátek podvečer začal společný víkend v salonu hotelu Hajčman ve Žďáře na Sázavou, kde byly několika hostům také předány trička s oboustrannými nápisy HASIČI – FEUERWEHR, vtipný dárek od našich žáků - mladých hasičů, krerý získal skvělý ohlas.

Sobota začala společným výletem v uniformách do Přibyslavského zámku - Centra hasičského hnutí a muzea  k prohlídce expozice o historii a současnosti českého hasičstva. Dále jsme absolvovali prohlídku poutního areálu na Zelené hoře a zajímavou exkurzi na stanici HZS ve Žďáře nad Sázavou, kde byl hostům podrobně vysvětlen systém fungování Integrovaného záchranného systému v ČR a kraji Vysočina. Samozřejmostí byla prohlídka veškeré techniky a dalšího vybavení a zázemí našich profesionálních hasičů. Poté jsme spolu s místostarostou města p. Stanislavem Markem a referentkou MěÚ pro evropské projekty ing. Andreou Kramárovou přivítali partnery ve Slavkovicích, kde proběhly vzájemné zdravice a předání drobných dárků. Oficiální přijetí vyvrcholilo vysazením bavorského dubu poblíž školy i has. zbrojnice v centru obce, který přivezli naši hosté spolu s kamennou deskou na upomínku naší spolupráce. Na počest přátelství zazněly státní hymny obou zemí.

Na místním hřišti byl připraven odpolední program různých soutěžních disciplín do kterého se naši i hosté hojně zapojili. Nechyběl ani požární útok nebo společný fotbal. Po vyhlášení výsledků k nám všem ku příležitosti oficiálního konce projektu promluvil koordinátor dr. Martin Pazdera. Zhodnotil úspěšný průběh spolupráce.Vyzdvihl zejména význam vzdělání, spolupráce a dobrovolnictví ve společnosti a důležitost výchovy mladé generace k těmto hodnotám. Sobotní večer pokračoval volnou zábavou.

V neděli dopoledne proběhla společná návštěva novoměstského gymnázia a dále Horáckého muzea a informačního centra. Procházkou po náměstí za pěkného počasí se naši hosté rozloučili s Novým Městem. Následoval společný oběd a rozloučení s konstatováním, že naše kamarádství a spolupráce rozhodně nekončí a že budeme hledat cesty jak pokračovat.

Děkuji vedení města NMnM, úředníkům MěU, průvodcům při návštěvách různých institucí, vedení ZŠ na Vratislavově nám. a ZŠ ve Slavkovicích, překladatelům, řidičům a všem kteří se zapojili do zajištění dílčích úkolů a přispěli tím k zdárnému průběhu celého dvouletého projektu.      

 

                                                

za SDH Slavkovice  Josef Košík