Podzimní návštěva německých kamarádů, Schwabelweis - Regensburg

21.09.2012 06:00

  

  V rámci evropského partnerství Comenius Regio absolvovali 21. – 23. září 2012 dobrovolní hasiči ze Slavkovic spolu se zástupci ZŠ Slavkovice a Městského úřadu Nové Město na Moravě zájezd do německého Regensburgu.

    Připravený program začal v pátek odpoledne prohlídkou památníku Walhalla - chrámu postaveného v 19. století podle vzoru řeckého Parthenonu. Uvnitř něj jsou busty a desky slavných osobností německých dějin. Během večera jsme se mohli zúčastnit právě probíhajícího mistrovství v baseballu, kde naši a němečtí hasiči o víkendu zajišťovali požární hlídku. Zápas Česko – Německo sice skončil drtivým německým vítězstvím, ale ani to nám neubralo na nadšení z atmosféry zápasu.

    Sobotní dopoledne jsme mohli nahlédnout do moderního závodu BMW, který v Regensburgu zaměstnává přes 10 000 lidí a 40 hasičů na plný úvazek. Vybavení a logistika závodní jednotky hasičů je propracována skoro tak dokonale, jako organizace a souhrn procesů na montážních linkách při výrobě nové řady BMW. V odpoledních hodinách jsme byli rozděleni na tři skupiny. Mladí hasiči z obou regionů si společně vyzkoušeli různé soutěžní a zábavné disciplíny v parku u školy ve Schwabelweisu. Velcí hasiči měli v nedaleké zbrojnici krátké školení a výcvik v dýchacích přístrojích. Vyzkoušeli si nasazování masky, její těsnost a potom také hledání a vynášení osob ze zadýmených sklepních prostor. Všichni ne-hasiči vyjeli do historického centra města, kde mohli strávit volné odpoledne a obdivovat zdejší památky jako je Dóm sv. Petra, stará radnice či nábřeží Dunaje. Sobotní večer začal společným seznamováním v místní hasičské zbrojnici. Proběhly zdravice politických představitelů obou měst p. Herberta Schlegla a p. Stanislava Marka, úřadů pro školství p. Gerharda Schnabla a p. Aleny Lukášové, zástupců škol i hasičů. Byly předány drobné dárky a večer pokračoval v duchu volné zábavy při dobrém občerstvení a hudbě.

    Po nedělní snídani jsme vyjeli do regensburgské fakultní nemocnice, kde jsme se na místním heliportu seznámili se systémem fungování letecké záchranné služby a techniky vrtulníků. Byli jsme zde také svědky startu vrtulníku a odletu na dálnici k zásahu. Po společném nedělním obědě byl zahájen závěrečný bod programu návštěvy – vysazení lípy jako symbolu spolupráce a přátelství mezi oběma stranami. Naši hasiči se chopili nářadí a na školním pozemku ve Schwabelweisu zasadili mladou lípu, kterou k tomuto účelu přivezli přímo ze zahrady ve Slavkovicích. Tečkou bylo představení nové knihy o historii školy a hasičského sboru ve Slavkovicích vydanou letos k 120. výročí SDH a 110. výročí školy. Díky autorovi Pavlu Peňázovi a překladatelce Jaroslavě Kozárové jsme mohli dovézt a darovat partnerům výtisky v němčině. Po symbolickém křtu této knihy i lípy šampaňským zazněly obě hymny a my se s krásným víkendem museli rozloučit.

    V další fázi projektu proběhne ještě jedna velká německá návštěva u nás v ČR a naše děti ze ZŠ Slavkovice pojedou do Německa. 

SDH Slavkovice

 

Foto / Video: Mgr. Pavel Peňáz, Pavel Král